top of page
Conference

Debate (& Argumentation)

De la timid la orator, de la „Ăăă, my name is Alex” la discurs la Cambridge Debating Union. Te invităm să parcurgi această călătorie Xcepțională ;) alături de noi.

Debate-ul (făcut bine și pe termen lung) este activitatea extracurriculară cu cel mai mare efect de transformare asupra minții unui elev.  Cum spun pasionații de neuroștiințe, e cel mai bun antrenament pentru "călăreț".
Debate-ul reprezintă un antrenament excelent pentru abilitățile viitorului și un atu important pentru cei ce visează să studieze la universități de top din lume.

Nu întâmplător toate universitățile din top 100 mondial au ‚debating societies”. De asemenea, nu întâmplător, figuri importante ale lumii contemporane au fost membri ai unor cluburi de debate în școală sau facultate:  Barack Obama (Ex-președinte USA), Denzel Washington (actor), Jack Dorsey (Fondator Twitter), Nelson Mandela (ex-președinte Africa de Sud), Oprah Winfrey (vedetă TV) sunt doar câțiva foști debateri.

La debateX începem cu elemente simple, mini discursuri de 2-3 minute, exerciții de argumentare și contra-argumentare, discuții pe teme ușoare, adaptate la vârsta participanților. Dezbatem economie, evenimente sociale, politică internațională, filosofie, world affairs. Toate acestea cu exerciții și jocuri de discurs și argumentare, toate în engleză, pentru a-ți dezvolta și abilitatea de exprimare fluentă și bine-structurată în această limbă.

Te vor însoți în această călătorie traineri cu experiență în debate, campioni regionali și naționali, antrenori ai lotului național de dezbateri al României, pasionați de debate și debateri ei înșiși.

Rezultatul final (un debate bun) arată cam așa: 

Mergem împreună, în fiecare săptămână din calendarul școlar, din octombrie până în iunie (respectând vacanțele). În fiecare săptămână ai debate. Un an școlar are două module (aproximativ 14 săptămâni/modul). Cursurile au loc o dată pe săptămână și durează 90 de minute

La finalul fiecărui modul organizăm un turneu de dezbateri pentru toți elevii școlii pentru a exersa abilitățile dobândite într-un format competitiv.

Cursurile noastre sunt predominant cu predare online, pe platforma Zoom. Unii dintre instructorii noștri locuiesc în afara țării și mulți cursanți sunt de peste tot de prin țară, ba unii chiar din afara țării. În anumite condiții organizăm cursuri și în format fizic (offline) în București.

Female Student with Laptop

Enthusiast Debater
Anul I

În primul an vei pune bazele antrenamentului tău în debate. Vei învăța o structură simplă de argumentare și una de contraargumentare, vei exersa discursuri. Vei învăța primii pași în a-ți alege cuvintele, gesturile și tonul vocii pentru un discurs atractiv. Vei învăța structura unui debate în format World Schools Debating (formatul ce se joacă și la Campionatul Mondial) – timpii de discurs, rolurile diferiților vorbitori într-o echipă etc. Vei face dezbateri pe teme mai simple, mai amuzante.

Student Presentation

Agile Debater
Anul II

În cel de-al doilea an vei aprofunda cele învățate anterior. Vei învăța despre folosirea emoțiilor într-un discurs, vei cerceta teme mai complexe, vei construi sisteme de argumentare mai avansate. Vei analiza efectele unei moțiuni asupra diferitelor grupuri de oameni (motion impact analysis), vei învăța despre tipuri diferite de contraargumentare (block, shotgun etc)

Speech

Skillful Debater
Anul III

În al treilea an de debate vei învăța cum să pui întrebări mai bune într-o dezbatere (Points of Information), vei experimenta cu formate diferite de debate (American Parliamentary, British Parliamentary, Public Forum), vei învăța să identifici și să combați cele mai comune erori de logică. Cu unii dintre cursanții avansați există posibilitatea de a participa la turnee internaționale de debate.  

*Structura de mai sus este structura tipică pentru elevii de liceu. Elevii de gimnaziu vor merge într-un ritm potrivit lor.

Vârsta recomandată: clasele V-XII (pe grupe de vârstă: V - VIII și liceu - clasele IX-XII)

Pentru cine recomandăm cursurile de debate?
 

  • Pentru cei timizi care aici își pot găsi un cadru ‚safe’ unde să se exprime.

  • Pentru cei care n-au probleme să se exprime, dar nu sunt mereu structurați sau coerenți

  • Pentru cei care caută o comunitate de colegi inteligenți și ambițioși

  • Pentru cei care caută o activitate ce-ți pune rotițele minții în mișcare, dar e și fun.

Cunoștințe necesare:
Cursurile au loc exclusiv în limba engleză, așadar te rugăm să parcurgi testul de limba engleză din cadrul formularului de înscriere, în cazul în care nu ai deja o certificare care să ateste nivelul B2.

De ce debate

Gândire critică și argumentare

Află mai multe >

pexels-pelipoer-lara-3966473.jpg

Gândire critică și argumentare

 

Ai avut vreodată senzația că ești înconjurat de prea multe informații și nu știi să alegi între ele? Sau că discuțiile în contradictoriu sunt luate personal? 

La debate, discuțiile sunt despre idei, nu despre persoane. 

Te vom învăța structuri și metode de argumentare folosite de debateri profesioniști și cum să le folosești în viața reală. 

Oratorie și persuasiune

Află mai multe >

Oratorie și persuasiune

 

Dezbaterile presupun discursuri pro și contra pe anumite subiecte. 

Deși tu și echipa ta vă veți pregăti împreună, fiecare va livra propriul discurs și va primi feedback individualizat.

Feedback-ul va include aspecte ce țin de verbal, non-verbal și para-verbal. 

Close-up Image of Microphone
Comunicare în engleză

Află mai multe >

Comunicare în limba engleză

Într-un debate, cele două echipe încearcă să convingă trainerul cu argumentele lor. 

Cele două echipe se ascultă reciproc și trebuie să reacționeze pe loc, în engleză. 

Temele discutate te vor ajuta să îți îmbogățești cultura generală și vocabularul, din domenii precum școală, societate, drepturile omului, politică sau economie.

pexels-ketut-subiyanto-4560093.jpg
Lucru în echipă

Află mai multe >

Lucru în echipă

Abilitățile de colaborare în echipă și leadership sunt esențiale la universitate sau pe piața muncii. 

La cursurile de debate, veți fi grupați în echipe de 2-5 persoane și veți colabora în engleză pentru a vă pregăti pentru exerciții sau dezbateri. 

În timpul activităților, colaborarea este esențială pentru a obține rezultate. 

Handshakes
Încredere
în sine

Află mai multe >

Încredere în sine

De câte ori ți-a fost rușine să prezinți ceva în fața colegilor ”că e penibil”, ”că ai o opinie nepopulară”, sau pur și simplu ai avut emoții când ai avut o audiență mai serioasă? 

Ideile bune nu sunt la fel de valoroase dacă nu sunt prezentate cu încredere. 

La debate te învățăm să te exprimi cu încredere, indiferent de complexitatea sau noutatea ideii pe care vrei să o transmiți. 

Teenage Students Raising Hands
Încredere în
ghidul tău

Află mai multe >

Încredere în ghidul tău

 

Super trainerii noștri se pricep atât la dezbateri, cât și la identificarea nevoilor tale. 

Sunt campioni în dezbateri, participând la mai multe evenimente de profil, naționale și internaționale, și au experiență deosebită în predarea dezbaterilor. 

 

Așadar, poți să ai încredere că trainerii noștri te vor ghida în procesul de învățare.

Teacher Helping Student
bottom of page