Despre dezbateri
Ce sunt dezbaterile?
Dezbaterile reprezintă o discuție argumentată care implică toleranță pentru puncte de vedere diferite și analiza riguroasă a propriilor opinii. Acestea sunt o metodă de construire și evaluare a argumentelor care permite debaterilor să înțeleagă mai bine care sunt opiniile și pozițiile proprii sau ale celor din jur.
Dezbaterile cultivă valorile democratice esențiale legate de discuții libere și deschise. Tinerii se antrenează să vorbească în public și să dezbată subiecte de interes pentru societatea noastră. Prin exercițiul dezbaterilor și al gândirii critice își dezvoltă argumentarea și interesul pentru probleme civice sau subiecte de interes major pentru societate, devenind liderii de opinie ai generației lor.
Formatul Word Schools
Dezbaterile academice sunt inspirate din dezbaterile parlamentare, originând în mai multe țări în perioade diferite, inclusiv în Anglia secolului XIX. În prezent, există mai multe tipuri de format, printre care British Parliamentary, Policy Debate, Australs, sau World Schools.
Formatul de la cursurile noastre este inspirat din formatul World Schools, care este folosit la Campionatul Mondial de Dezbateri Academice, turneu internațional care reunește cea mai bună echipă din fiecare țară, la care participă și Echipa Națională de Dezbateri a României, coordonată de ARDOR (Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică). În ultimii ani, echipa României s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului și a fost premiată cu locul 1 la categoria Engleza ca Limbă Străină (English as a Foreign Language - EFL).
Fiecare debate conține 8 discursuri, împărțite între 2 echipe. Echipele dezbat, pro și contra, o temă pregătită în avans sau pe loc. Temele pot fi din orice domeniu, de exemplu societate, filosofie politică, economie, educație, business, artă sau divertisment, etc.